De nieuwe feiten op een rijtje.
- Meer dan 1,8 miljoen vrouwen in Nederland zijn in de overgang
-🎂 Leeftijdsmythe: Die beruchte leeftijd van 51 jaar is slechts het gemiddelde voor de menopauze. De meeste vrouwen komen tussen hun 40e en 60e levensjaar in de overgang. Verrassend genoeg kunnen overgangssymptomen al rond je 35e hun entree maken.
-🔄 Duur van de overgang: De overgang van vruchtbaar naar onvruchtbaar kan een periode van zes tot tien jaar beslaan. Het is een geleidelijk proces waarin het lichaam zich aanpast aan een nieuwe hormonale realiteit.
- Opvliegers, slapeloosheid, concentratieproblemen, veel stress, stemmingswisselingen. 1 op de 3 werkende vrouwen ervaart overgangsklachten en dit leidt tot lagere productiviteit, minder werkplezier én verzuim.
-
Vrouwen denken dat ze last hebben van een burn-out, maar feitelijk kampen ze met overgangsklachten. Een verkeerde diagnose kan tot veel frustratie leiden en weinig structurele oplossingen leiden
12 klachten die je niet direct zou herleiden naar overgang!
- Gewichtstoename: Als je je afvraagt waar die extra kilo's vandaan komen, is de overgang mogelijk de schuldige. Veranderingen in hormoonniveaus kunnen de stofwisseling beïnvloeden en bijdragen aan gewichtstoename. Omdat je lichaam tijdens de overgang minder oestrogeen aanmaakt en meer testosteron, zal je eerder vet opslaan rond je taille, buik en borsten in plaats van heupen en billen. Je krijgt een meer “mannelijk” figuur.
- Slapeloosheid en slaapstoornissen: Slecht slapen tijdens de overgang is een veelvoorkomend probleem. Hormonale schommelingen, met name een daling van oestrogeen, kunnen opvliegers en nachtelijk zweten veroorzaken. Deze plotselinge temperatuurveranderingen kunnen het moeilijk maken om comfortabel te blijven en ongestoord te slapen. Maar ook andere typische overgangsklachten zoals stemmingswisselingen, stress, verminderde productie van melatonine kunnen invloed hebben op slecht slapen.
- Stemmingswisselingen: Het emotionele rollercoaster ritje van de overgang. Hormonale schommelingen kunnen leiden tot stemmingswisselingen, variërend van angst tot depressie.
- Onrustig en opgejaagd gevoel: Voel je je constant onrustig, alsof er iets van je verwacht wordt, maar je weet niet wat? Ervaar je constant een gejaagd gevoel, terwijl je eigenlijk helemaal niet zo druk bent? Veel vrouwen herkennen dit gevoel tijdens de overgang. Tijdens de overgang dalen je hormonen oestrogeen en progesteron. Progesteron staat bekend om zijn kalmerende effect op ons brein. Het helpt onder andere om beter met stress om te gaan en vermindert angstgevoelens over wat er om ons heen gebeurt.
- Opvliegers: Plotse, intense gevoelens van warmte die het gezicht en de borst overspoelen, vaak vergezeld van roodheid. Dit kan leiden tot hartkloppingen en overmatig zweten tijdens de nacht, soms met doorweekte kleding en beddengoed tot gevolg. Dit wordt veroorzaakt door veranderingen in de bloedstroom en hormoonspiegels.
- Nachtzweten: Hormonale veranderingen kunnen leiden tot overmatig zweten.
- Verminderde concentratie: Je gedachten lijken soms te dansen op hun eigen melodie. Hormonale fluctuaties kunnen concentratieproblemen veroorzaken.
- Droge huid en ogen: De overgang kan je huid en ogen ontzettend droog maken. Dit komt door afnemende oestrogeenspiegels, die de hydratatie beïnvloeden.
- Vaginale klachten: Droogheid, jeuk, of juist meer vocht. Afname van oestrogeen kan ertoe leiden dat het slijmvlies in de vagina dunner en droger wordt. Dit veroorzaakt ongemak zoals jeuk, een branderig gevoel of pijn bij het plassen. De vagina en blaas worden ook gevoeliger voor infecties. Bovendien kan het verlangen naar seks afnemen en gemeenschap als pijnlijk worden ervaren.
- Haaruitval: Tijdens de overgang daalt de productie van het vrouwelijk hormoon oestrogeen, wat haarverlies kan veroorzaken. Je merkt mogelijk meer haarverlies tijdens het borstelen, een breder wordende scheiding en dunner wordend haar. Ook kan de verhouding tussen vrouwelijke hormonen en mannelijke hormonen veranderen, wat bij sommige vrouwen ongewenste haargroei boven de lip of op de kin kan veroorzaken.
- Hoofdpijn: Een derde van de vrouwen ervaart tijdens de overgang hoofdpijnklachten die soms zo ernstig worden dat er sprake is van migraine, ook wel hormonale migraine genoemd. Deze hoofdpijn wordt vaak veroorzaakt of verergerd door hormonale schommelingen, vooral rondom de menstruatie. Bovendien blijkt dat de meeste vrouwen rond deze periode last hebben van stress. Dan is het niet meer dan logisch dat hoofdpijn vaker voorkomt.
- Obstipatie: Hormonale verschuivingen kunnen de spijsvertering beïnvloeden, wat kan leiden tot obstipatie.
- Gewrichtsklachten: Hormonale veranderingen kunnen invloed hebben op gewrichten, wat soms resulteert in stijfheid en ongemak.